0541 - 35 26 71
  0541 - 35 26 71
Ga naar de inhoud
Laag 11
Endodontologie
Endodontologie is het vakgebied gericht op het weefsel in de tand of kies.
Elke tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel, het kroongedeelte kunt u in de mond zien, de wortel is verankerd in de kaak en zit onder het tandvlees. Een tand heeft meestal  1 wortel en een kies vaak meerdere wortels.
In de wortel loopt kanaal met een bloedvat-zenuwstreng, de pulpa.
Door tandbederf, een slecht aansluitende vulling of een breuk van de tand of kies kan de pulpa ontstoken raken, dit kan gepaard gaan met pijn maar kan ook pijnloos gebeuren.
Ten gevolge van de infectie sterft de zenuw af en ontstaat er na verloop van tijd een ontsteking in het kaakbot rondom de wortel, dit is op een röntgenfoto meestal goed te zien.
Om dit probleem te behandelen is er een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.
Onder verdoving worden de wortelkanalen uitgebreid gereinigd en opgevuld. Uw tandarts controleert de behandeling met röntgenfoto’s.
Soms is het voldoende om de tand of kies na de wortelkanaalbehanding af te sluiten met een witte vulling, maar het kan ook nodig zijn om de kies te restaureren met een onlay of een porseleinen kroon voor duurzaam functieherstel.
De endodontische herbehandeling
Het kan noodzakelijk zijn om een wortelkanaalbehandeling opnieuw uit te voeren, in zo’n geval is er sprake van een endodontische herbehandeling. Een wortelkanaalbehandeling die in het verleden is uitgevoerd kan met de huidige inzichten en technieken worden verbeterd waardoor de kies behouden kan blijven. Tijdens de behandeling wordt de kies verdoofd, geopend en wordt de bestaande kanaalvulling verwijderd, de kanalen worden uitgebreid gereinigd en gevuld. De behandeling wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s.
Na afloop van de kanaalbehandeling wordt voor elke tand of kies bepaald wat de beste restauratie is, dit kan een definitieve vulling zijn maar ook een porseleinen kroon of onlay.
Endodontische chirurgie
In plaats van een endodontische herbehandeling kan het ook geindiceerd zijn om een wortelpuntbehandeling uit te voeren, zogenaamde endodontische (mirco)chirurgie. De bestaande wortelkanaalbehandeling wordt behouden.  Via het tandvlees wordt een toegang gemaakt naar de wortelpunt en het omliggende kaakbot,  het ontstoken weefsel wordt verwijderd en de wortelpunt wordt schoongemaakt en gevuld. Daarna wordt het tandvlees weer gesloten met enkele hechtingen.
Vaak is er na enkele dagen een controle afspraak om de genezing te controleren.

Oldenzaal

St. Plechelmusplein 17
7571 EG  Oldenzaal  
T: 0541 - 52 08 08
TELEFONISCHE BEREIKBAARHEID:

Denekamp en Oldenzaal

Maandag       7.30  -  19.30 uur
Dinsdag         7.30  -  15.30 uur
Woensdag    7.30  -  19.30 uur
Donderdag   7.30   -  16.30 uur
Vrijdag           7.30   -  11.30 uur
Denekamp

Dunantstraat 9
7591 AZ  Denekamp  
T: 0541 - 35 26 71
CONTACTGEGEVENS
A.P.W. de Kleine 2012 - 2018
A.P..W. de Kleine 2012 - 2018
Terug naar de inhoud